SKŁADNIKI
600 g ziemniaków
400 g pieczarek
25 g suszonych grzybów
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
masło
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE
Aby zrobić placek ziemniaczano-grzybowy, zacznij od przygotowania składników. Suszone grzyby pozostaw do namoczenia w misce z ciepłą wodą na 30 minut. W międzyczasie obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w cienkie plasterki i włóż do zimnej wody. Aby umożliwić równomierne gotowanie, ważne jest, aby plastry były równej grubości.
Bardzo dobrze oczyść pieczarki, usuwając wszystkie ziemiste pozostałości i pokrój je również w cienkie plasterki. Suszone grzyby odcedzamy, odciskamy i siekamy nożem. Przefiltruj wodę z moczenia przez szmatkę umieszczoną na sicie o drobnych oczkach i odłóż ją na bok.
W rondelku roztapiamy kostkę masła, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy suszone grzyby i smażymy 2-3 minuty, pod koniec solimy.
Dodać połowę wody, w której się moczyły i gotować około 20 minut, aż płyn się zredukuje. Nasmaruj masłem blachę do pieczenia i ułóż na niej plastry ziemniaków, po odsączeniu ich z wody i dokładnym osuszeniu czystą ściereczką.
Rozłóż pokrojone pieczarki i ugotowane grzyby na ziemniakach. Skropić 2-3 kroplami oleju, doprawić solą i pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym już do 200° przez około 25 minut w trybie statycznym i przez kolejne 15 minut w trybie z wentylacją. Wyjmij placek ziemniaczano-grzybowy z piekarnika, posyp powierzchnię posiekaną natką pietruszki i podawaj.