Ostatniego weekendu, na przestrzeniach okalających toruńskie Muzeum Etnograficzne, odbył się jarmark żywności ekologicznej. To tam, w sobotni dzień, można było zakupić produkty charakteryzujące się wysoką jakością i naturalnością. Wszystkim zainteresowanym zdrową dietą producenci tych wyrobów służyli radą i zachęcali do świadomego dobierania składników do codziennych posiłków. Całość wydarzenia została zorganizowana pod egidą Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych Ekołan.
Sławomir Wnuk, będący jednym z wystawców, szczególnie polecał swoje miody. Odprowadzane są one bezpośrednio z ula, bez dodatkowego podgrzewania, co jak sam podkreśla, jest bardzo ważne dla zachowania wszelkich korzyści płynących z tego słodkiego produktu. Prawdziwość oferowanego miodu potwierdza brak jakiejkolwiek chemii czy antybiotyków, które niestety mogą pojawić się w miodach importowanych.
Paweł Jabłczyński, kolejny wystawca na toruńskim jarmarku, z entuzjazmem podkreślał satysfakcję płynącą z produkcji zdrowej żywności. Jak mówił, produkty te nie tylko sycą, ale przede wszystkim przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia konsumentów.